Make your own free website on Tripod.com

What's in a name?

Fryske nammen
Home
Waar komt die naam vandaan?
Hoe ziet die naam eruit?
Fryske nammen
De zon, de sterren en de maan
Meer namen
Top 20 van 2005
Wetenswaardigheden
Pippi, Nijntje, Bert & Ernie, Suske & Wiske
Als het beesie maar een naam heeft
Leuke links
Gastenboek

Ik heb zelf een lichte voorkeur voor Friese voornamen. Dat is enerzijds te verklaren door het feit dat ik zelf uit Friesland kom, maar daarnaast hou ik ook gewoon van fris, kort en simpel wat een Friese naam naar mijn mening vaak uitstraalt (uitzonderingen daargelaten).

Friese ouders geven hun kinderen bij voorkeur een Friese voornaam. Er is geen andere provincie in Nederland waar regionale identiteit zo'n grote rol speelt bij naamgeving als in Friesland. Daarnaast draagt ook het vernoemen (nog steeds) bij aan het handhaven van Friese voornamen in de provincie. Ook de Friese eigenzinnigheid draagt een steentje bij: de landelijke trends worden niet in grote getale gevolgd, maar de ouders volgen eerder hun eigen weg.  
 
Maar niet alleen in Friesland zijn Friese namen populair, ook in de rest van Nederland winnen ze steeds meer terrein. Dit is deels te verklaren door de korte-namen-trend die al enige tijd heerst onder aanstaande ouders. Friese namen passen vaak wel in dit plaatje.
 
De populairste Friese meisjesnaam buiten Friesland is Femke en voor jongens is dat Jelle. Maar ook de Nynkes en de Jelmers doen het goed. Gemiddeld 3 procent van de Nederlandse kinderen krijgt een Friese naam. 
Vreemd genoeg is Ilse de populairste voornaam in Friesland, terwijl dat juist een Duitse afkorting van Elisabeth is.

Een rijtje Friese namen elders op deze site

Website met Friese voornamen

Artikelen over namen, o.a. uit de Leeuwarder Courant